torsdag 26. april 2012

Energibarer

Jeg har lenge hatt lyst til å lage mine egne energibarer. Energibarer er kjekt å ha med på tur og trening, men de man får kjøpt i sportsbutikker etc smaker ikke spesielt godt..Disse derimot!! De smaker nesten litt julekaramell...;) Jeg har tok utgangspunkt i denne oppskriften, men gjorde noen endringer.

Energibarer

200 g havregryn
250 g mandler
250 g rosiner
200 g smør
100 g brunt sukker
180 g honning

200g melkesjokolade

Bland smør, honning og brunt sukker i en kjele. Dette skal småputre til det består vannprøven (ta en liten skje av massen og dypp i kaldt vann, da skal den stivne til en konsistens litt bløtere enn myk karamell).

Rist havregrynet i stekepannen på middels varme. Bruk nøytral olje og stek til havregrynet er gyllenbrunt og sprøtt. Bland det så sammen med mandler og rosiner.

Til slutt blandes alt sammen og helles over i en form (ca 30x30). Bruk en stekespade til å klemme massen flat.

Smelt sjokoladen i vannbad og hell over massen i formen. La det kjøle ned og skjær opp i passe store biter.



Frk I. :)

torsdag 19. april 2012

36 timers opplevelsesmaraton i Karasjok

Hoppende glade ...


Etter å ha krysset Finnmarsvidda på ski skulle vi søringene endelig få oppleve Karasjok :) Med vår lokale guide (og turdeltaker) var vi klare for nye opplevelser! Vi ankom Karasjok mandag ettermiddag - og en tur i badstua etterfulgt av dusj på et bad med varmekabler, hjemmelaget pizza og øl var rett og slett HERLIG!! :) Kvelden ble tilbragt med fotballkamp, skravling og kortspill.

Tirsdag var den store guidedagen. I lånt bil suste vi rundt i Karasjok. Vi startet dagen på jakt etter tørket reinskjøtt - uten særlig hell (vi fant til slutt - på Rema 1000...). Vi hadde hørt rykter om at et butikk solgte ullbukser og det måtte vi jo ha. På Graveniid ble vi tatt godt imot og Frk I. ruslet fornøyd ut med ullbukse i posen, mens Frk E. venter i spenning på sin levering. Begge to valgte bukser i tovet alpakka.

Vi hadde også fått tips om ullsåler og tøfler og i løpet av dagen var vi mange ganger innom Sara Duodji men møtte låst dør hver gang. En tlf til eieren og vips fikk vi tovede tøfler og tovede såler (de åpnet butikken kl 20:00 på kvelden - kun for oss, strålende service!!). Både tøflene og sålene er tatt i bruk og vi fryser ikke på beina lenger :) Sålene er laget av tovet ull og bjørkenever og brukes blant annet av forsvaret i nord.

En obligatorisk happening var omvisning på Sametinget og film i Sampi park. Pga spanjoler som stilte maaange spørsmål drøyde det nesten til stengetid før vi fikk guiden til å snurre film, men selv om filmen varte godt over stengetid var guiden like blid og sjarmerende! Vi anbefaler en tur hit:) En kjapp tur til Finland rakk vi også (for å kjøpe lakris...;))

Siste kvelden av vårt opphold i Finnmark ble tilbragt i Gammen. Her storkoste vi oss med samisk tapas, vin og godt selskap!



Rødvin/Øl i glasset og samisk tapas (og en del røyk i gamma..)


Etter å ha strøket i å telle på samisk måtte vi vende snuten sørover igjen. Takk for hyggelig tur alle vi møtte i nord!! :0)

Frk E. og Frk I.

tirsdag 17. april 2012

Vår påskeekspedisjon - Finnmarksvidda :)

Ideen om å krysse Finnmarksvidda i påsken kom til oss en mørk høstkveld i fjor. Flybilletter ble bestilt ganske så umiddelbart slik at ingen kunne se noen mulighet til å trekke seg ;)

Vi valgte å gå strekningen Alta - Karasjok i Palmehelgen. Turen er på litt i underkant av 9 mil tilsammen og vi overnattet på statens fjellstuer underveis. Det var overraskende lite skutertrafikk og få skiturister.

Dag 1 8 km frem til Jotka fjellstue

Etter litt pakking og hard prioritering av hva som burde være med i sekken (det gjaldt ikke alle da...noen hadde dratt med seg både barberskum, en stor flaske Listerine og elektrisk tannbørste..og nei - det var ikke et hunkjønn denne gangen!!) møtte vi opp på Gardermoen fredag morgen. Vi dro fra sol og vår i Oslo til snø og -10 i Alta. Passet oss bra:) På Alta flyplass ble vi hentet av verten på Jotka fjellstue og kjørt trygt nesten helt frem. Vi kunne fått skyss hele veien til fjellstua - men valgte å begynne turen pent og forsiktig med 8 km skitur i sol og snøvær. Vel fremme på Jotka hadde vertskapet fyret godt i ovnen og vi fikk både tørket klærne og slappet av på varmt rom. Til middag fikk vi servert kjøtt og buljong, tradisjonskost på de kanter. Det bestod av kokt reinskjøtt, potet, grønnsaker, løksaus og buljong kokt på margbein. Til dessert - multekrem. Deilig mat for sultne mager :) Etter middag ble det noen runder med kortspill før vi fant soveposene. Sistemann som skulle være med oss på hele turen ankom hytta fornøyd (og stille..) kl 01:30 med hodelykt.



Dag 2 Jotka fjellstue - Nedre Mollisjok fjellstue 35 km

Vi startet med nydelig frokost med hjemmebakt brød og hjemmelaget pålegg. Fin start på en dag som vi visste kom til å bli litt slitsom. Dagens mål var Nedre Mollisjokk fjellstue. Dit var det 35 km i scooterløype. Dagen startet med strålende sol, men var noen skiftende underveis. Vi klarte å planlegge slik at når vi spiste lunsj så begynte det å snø tett, pent sagt. Det ble en rask og hyggelig "reallunsj" før vi loffet videre. På slutten av dagen når energinivået begynte å dale gledet vi oss over polkjeks og strålende sol. Energien kom tilbake, men gleden var stor da vi ankom fjellstua. På fjellstua ble det badstue, en kjapp - men deilig dusj, øl, kortspill og fyring i peisen. Her ankom 2 nye turvenner - de haddet et annet startpunkt for turen enn oss. Til middag fikk vi igjen tradisjonkost. Forrett: fersk ørret fra vidda, hovedrett bidos og dessert multekrem. Smakte om mulig enda bedre enn dagen før - 35 km med tung sekk gjør noen med matlysten;0)

Lunsj før snøværet tok oss..


Ved Øvre Mollisjok fjellstue
Dag 3 Nedre Mollisjok fjellstue - Ravnastua 25 km

Etter en god natts søvn (med 27 minus ute..) var vi igjen klare for ny tur. Turen denne dagen var på "bare" 25 km. Fjellstueverten viste oss veldig god service under hele oppholdet, men toppet det med å kjøre opp løypa vi skulle gå med scooter (det hadde snødd 30 cm siden den var kjørt sist og enkelte som hadde gått turen tidligere hadde klart å gå feil..). Overskyet, vind og kald tåke, men det finnes jo ikke dårlig vær...:). Lunsjen denne dagen ble inntatt i en "varmestue" (med en ovn uten dører som det ikke kunne fyres i..men det var i det minste vindstille der inne og utedo!) Utpå ettermiddagen ankom vi Ravnastua. Her hadde det ankommet flere turdeltakere fra Karasjok og de fleste av oss startet kvelden med sosialt lag i badstua (etterfulgt av en såkaldt gammeldags dusj - isvann i en tank, varmt vann i en annen, bøtte og øse..;)). De sist ankomne hadde med hjemmelaget bidos som vi koste oss med på hytta om kvelden. Kvelden ble benyttet til kortspill og skrønehistorier:)


"Koselig varmestue"

Dag 4 Ravnastua - Ássebákti 18 km

Klare for siste etappe!
Strålende sol da vi våknet! Reinsomelett til frokost og bare 18 km til mål :) Litt mer kupert terreng denne dagen (de andre dagene var det relativt flatt) og for første gang siden vi startet hadde vi skispor deler av løypa. I løpet av dagen ble turen dokumentert på tv2.no og Storm med denne artikkelen :)
Vi hadde lang lunsj med bålkos før den værste delen av etappen (utforkjøring i skuterløype - den mye omtale "nakkeknekker`n"...søringan vart skræmt ja;)) Ingen nakker ble knekt, men det ble noen knall og fall på turen ned. Vi avslutten turen med noen kilometer på Karasjoka.



En herlig gjeng på tur, perfekte skiforhold, nydelig natur, deilig mat, hyggelig folk overalt hvor vi kom og mye moro - vi hadde tidenes påskestart og kunne godt tenkt oss noen dager til på tur! Nå var det bare å glede seg til 36 timers opplevelsesmaraton i Karasjok:)


Herlig turgjeng vel i mål :)

 
Vi drømmer allerede om neste tur :)

Frk I. og Frk E.

tirsdag 10. april 2012

Omelett

Denne omeletten fikk jeg servert hos noen venner, og måtte bare lage den igjen! Den er hentet fra "Inn med sølvskje" av Hærland og Hellstrøm.

Til 2 personer:
4 egg
2,5 dl H-melk
60 g smør
40 g hvetemel
100 g parmesan
salt og pepper
smør og olje til steking

Skill plommer og hvite.
Kok opp melk og bland inn smøret. Trekk kjelen fra platen og bland inn melet. Riv halvparten av parmesanen fint, sett kasserollen tilbake på platen på medium varme og bland inn den revne osten. Smak til med salt og pepper.
Trekk kasserollen av platen igjen og bland inn eggeplommene til alt danner en glatt masse. Pisk eggehvitene stive.
Når hvitene er stive, bruker du en slikkepott og "bretter" hvitene lett inn i eggeostemassen.
Ha litt olje og litt smør i en teflonpanne, varm opp og hell røren i pannen.
La massen stivne ca 1 min, før du setter hele panna i ovnen på 200 grader i 8-10 min. Skjær opp resten av parmesanen i tynne skiver. Når det er igjen ca 1 min av steketiden, åpner du ovnsdøra og strør parmesanflakene over omeletten. la osten smelte.

Serveres med godt brød :)


Godt som lunsj og kveldsmat!

Frk E.