søndag 25. mars 2012

Vognmand Nilsen

Ei venninne hadde tre "Sweet deal"-kuponger på Vognmand Nilsen, som måtte brukes i dag. Hun hadde reservert bord, men kunne dessverre ikke dra.. Det er da gode venner trår til, -vel, det ble middag på meg, Frk I og Mr T. VI storkoste oss!


Forrett: 
Havobbor med smørdampet hjertesalat, stjerneløk, petit pois og sitron confite















Hovedrett:
Ytrefilet av Hjort med viltpølse, blomkålpure, kremet savoykål og portvins glaze














Oster til mellomrett, før det hele ble avsluttet med en pasjonsfrukt ostekake
















Kjære nabo, takk for kupongene! Maten var super, og vi vil definitivt spise her igjen! 


En fin søndagkveld ønskes alle!


Frk I. og Frk E.

fredag 23. mars 2012

Polkjeks

Før ferden til Rondane bakte jeg Cecilie Skog sine "polkjeks". Oppskriften fant jeg i et intervju med Cecilie på UT.no. Polkjeksene var veldig gode og flere forsvant før vi rakk å putte de i sekkene som skulle være med på tur :) De var et veldig godt alternativ når vi trengte litt kjappe karbohydrater på turen (kan bli lei sjokolade faktisk..) så en ny porsjon blir nok bakt til neste "ekspedisjon":)

Polkjeks (ca 15 stk)


  • 200 g smør




  • 150 g sukker




  • 150 g brunt sukker




  • 2 egg




  • 275 g hvetemel




  • 1ts bakepulver




  • 200g hakket Walters mandel (eller annen sjokolade)




  • 1. Smør og sukker røres hvit. Tilsett egg.
    2. Bland sammen resten av ingrediensene før du har egg og sukkerblandingen i litt etter litt.
    3. Form deigen med en spiseskje før du setter det på en smurt plate som stekes på 200 grader i ca 12 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist.

    Var obs på antall minutter - hvor lenge de må stå varierer litt fra ovn til ovn, de blir fort brent. Kjeksen flyter også mye utover så bereg god plass på brettet.

    Selv om de smakte bedre enn de så ut slenger jeg på et bilde :)















    Frk I. :)

    torsdag 15. mars 2012

    4 dager i Rondane :)



    Jeg og herren i huset tok oss 4 dager fri og skulle gå fra hytte til hytte på Hardangervidda. Planen var å gå fra Fagerheim Fjellstugu ved rv 7 til Rjukan på 4 dager. Men - pga at det var spådd så mye vind på vidda, ble planene endret i løpet av siste timen før toget til Ustaoset skulle gå. I Rondane var det spådd mindre vind så vi satte derfor kursen i den retningen. Planen ble så å gå trekanten

    Etter en overnatting i barndomsheimen bar det ivei til Mysuseter - solen skinte og alt så lovende ut. Jo lengre oppover dalen vi kom jo mer skyer ble det og ide vi skulle gå fra Mysuseter begynte det å snø....og blåse...turen innover til Rondvassbu bød på 20 meter sikt, snøfokk og vind. Vi var i grunnen veldig glad for at vi ikke skulle gå særlig lengre en den mila den dagen ;0)

    Rondvassbu bød på 2 mannsrom (o lykke - sovesal er ikke helt min greie...), varm dusj, hyggelig betjening, rødvin i glasset og "Kjøtt og stapp" til middag. "Mat med utsikt" smaker så utrolig godt!















    Værutsiktene var ikke de beste sånn "vindmessig" (tror ikke jeg har vært så opptatt av m/s og vindretning i hele mitt liv...) men vi valgte å sette kursen for Dørålseter søndag. Med GPS, kart og kompass regnet vi med at vi skulle finne frem uansett vær. Vi hadde vind fra alle retninger på turen og det kom noen vindkast som sendte meg i bakken hele 3 ganger, ganske urolig med 17 kilo på ryggen...Jeg lo godt for meg selv inni hetta mi :) Rundt lunsjtider fant vi faktisk litt ly for vinden i en snøskavl og hadde en riktig så behagelig og solrik "reallunsj".



    Jo nærmere vi kom Dørålseter jo mindre snø ble det. Vi måtte faktisk ta av oss skiene og gå noen hundre meter. Etter noen timer i vinden var det deilig å komme frem til selvbetjeningshytta på Dørålseter (ikke den kosligste selvbetjeningshytta jeg har vært på og ovnene hadde tjent tiden sin for lengst..). Kvelden ble tilbragt foran ovnen på kjøkkenet med Real til middag og bok.











    Det blåste like friskt på mandag og avgjørelsen om å gå tilbake til Rondvassbu var ikke så vanskelig å ta. Siden vi skulle tilbake til Nittedal tirsdag var ikke 25 km på ski med motvind fra Bjønnhollia til Mysuseter noe vi likte tanken på. Skiføret var heller ikke av det beste siden det var varmegrader og vi måtte gå med feller. Vi kom litt i ly for vinden når vi kom inn i Rondvassdalen og kunne nyte lunsjen på samme sted som dagen før :). Vi ankom Rondvassbu som de første gjestene den dagen og hvilken velkomst! Det luktet grønnsåpe i resepsjonen, det var tent levende lys og verten selv hadde nok en gang 2 sengsrom ledig :). Dusjen den dagen var ubeskrivelig deilig og middagen likeså (reinsdyrkarbonader med den beste hjemmelagede saus du kan tenke deg!! Jeg spiste MYE mer en belgieren som satt ved siden av oss så han tenkte nok sitt om norske jenters matinntak....).

    Natt til tirsdag blåste det hinsides (de hadde målt 40 m/s i løpet av morgentimene) og søvnen ble så som så da det føltes som hytta skulle blåse fra hverandre når som helst. Vi lå også å bekymret oss for om vi ville finne skiene våre utenfor hytta på morgenen eller om de hadde blåst i forveien til Mysuseter...

    Turen ned til Mysuseter gikk på hardt føre og med vind fra siden. Vi var glad vi ikke hadde gått til Bjønnhollia for da hadde vi hatt vinden midt imot det meste av turen.

    Langhelgen vår ble ikke helt som planlagt, men sånn er vinterfjellet. Vi fikk gått på ski, vært ute, vært på tur og det var det viktigste!! (det er heller ikke det værste å måtte tilbringe 2 netter på Rondvassbu da ;0))




    Frk I. :0)

    lørdag 10. mars 2012

    Ut på tur i Øyerfjellet

    Her er noen bilder fra en super skitur i Øyerfjellet!!



     














    Nypreparerte løyper, og strålende sol!

    ha en fin-fin lørdag!

    FrkE.

    søndag 4. mars 2012

    Lasagne

    ikke noe er som en god lasagne...

    Kjøttsaus:
    1 ss olivenolje
    1 selleristilk, finhakket
    2 gulrøtter, finhakket
    2 fedd hvitløk, finhakket
    100 g bacon
    400 g karbonadedeig
    1 dl tørr hvitvin
    1,5 dl kjøttbuljong
    1 ss tomatpure
    2 nellik
    1 kanelstang
    2 laurbærblad
    salt og pepper
    1,5 dl melk

    Varm olivenolje og  tilsett hvitløk, selleri, gulrot, bacon og karbonadedeig. stekes på middels varme i ca 10 min, under hyppig omrøring.
    Tilsett vin, kok opp til det begynner å ryke, tilsett ca 2/3 av buljongen, kok opp og kok til det begynner å tykne. Bland resten av buljongen og tomatpure, og rør den inn i gryta. smak til med salt og pepper. rør inn kokende melk.
    Tilsett nellik, laurbærblad og kanelstang, sett på lokk og la det koke i ca 1,5 time.

    Bechamelsaus:
    50 g usaltet smør
    50 g hvetemel
    5 dl melk
    salt og pepper
    en klype nymalt muskatnøtt

    smelt smør, tilsett mel, kok under konstant omrøring over svak varme  i 1 min. ta gryta av varmen, rør gradvis inn melken. sett gryta tilbake på platen, kok opp under konstant omrøring til sausen tykner og blir jevn. smak til med salt, pepper og muskatnøtt. sett sausen til siden.

    lasagneplater
    150 g mozarella
    150 g parmesan
    50 g usaltet smør

    ta kjøttsausen av varmen, kast nellik, laurbærblad og kanelstangen. legg lasagneplater, kjøttsaus, bechamelsaus lagvis, ost på toppen. topp lasagnen med smørkladder. stekes ved 200 grader i ca 30 min til overflaten er gylden og boblende!

    serveres med en enkel salat.






    super godt :)


    ha en fin søndagkveld!


    Frk E.

    torsdag 1. mars 2012

    Sushiverksted

    Sushi er noe som befinner seg på menyen ganske så ofte (lettvint, sunt og godt - kinderegg:)). Å ja - jeg liker det (jeg er avhengig rett og slett..)!! Men jeg har bare kjøpt ferdig sushi "fra sjappa på hjørnet"..

    Det var derfor på tide å forsøke å lage sushi selv og Meny hadde alt hva en "førstegangssushikokk" trengte. Sushiris, bambusmatte, nori (ark av sjøgress), riseddik, salmalaks, syltet ingefær, rogn, wasabi osv osv havnet i handlekurven. (De fleste velassorterte dagligvareforretninger har alt som trengs).

    I løpet av 2,5 time lagde vi nigiri, maki og sashimi samt ponzosaus.

    I makiene brukte vi laks og agurk/avokado og på nigiriene hadde vi "topping" av laks og torsk over risen.
    For oppskrifter og fremgangsmåter sjekk ut denne eller denne.

    Salmalaks med ponzosaus

  • 1/2 dl soyasaus

  • ca 1/2 lime, saften

  • 2 ss sukker (smak til!)

  • 2 ss riseddik

  • rød chili, finhakket

  • hvitløk, finhakket

  • frisk koriander, finhakket


  • Bland sammen ingrediensene til ponzusausen i en liten bolle og smak deg frem med hvor mye du trenger av hver ingrediens. Sausen kan gjerne stå å trekke en stund før servering.

    Salmalaks
    Sesamfrø
    Vårløk

    Salmalaks kjæres i tynne skiver og legges på en tallerken. Strø over sesamfrø og vårløk før servering.

    Kort oppsummert er det å lage sushi selv noe som krever litt god tid (mulig det tar litt kortere tid når man får litt mer erfaring...men risen tok lang tid å lage) men det er forholdsvis enkelt å få til. Er man flere blir det også en sosial og matnyttig begivenhet:)

    Her er resultatet:























    Frk I. :)