lørdag 25. februar 2012

Hvit pizza

En av mine favorittkokebøker er Morten Schakenda sin bok "Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom". I denne boka er det oppskrift på en hvit pizza som jeg anbefaler dere å prøve!

Pizzabunn
(7-8 stk)

1 kg hvetemel
6,5 dl vann
10 g fersk gjær
15 g salt

Bland mel og vann i en eltebolle i ca 3 min, dekk til med plastfolie, og la deigen stå i ca 1 time før du tilsetter gjær og salt. Elt på sakte fart i ca 15 min. Legg deigen i en oljet bolle, og dekk til med plastfolie. Sett den lunt til heving i 1-2 timer. Det er viktig at deigen får hevet skikkelig slik at den holder formen når du kjevler den ut, og ikke krymper tilbake i størrelse når den er ferdig formet.
Legg deigen på melet bakebord, og del den i biter på 250 g. Form dem som store boller, dekk med plastfolie, og la dem heve i ca 45 min. Kjevle deigemnene til tynne pizzabunner, ca 30 cm i diameter, prikk bunnen med en gaffel.
Hvis du ikke skal spise pizzaen med en gang, kan du forsteke pizzabunnene ved 225 grader i ca 3 min. Avkjøl bunnene, og frys dem ned.

Hvit pizzasaus
til ca 5 pizzaer

2,5 dl creme fraiche
4 fedd finsnittet hvitløk
3 ss fersk finsnittet oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Bland alle ingrediensene. Ha pizzasausen i en beholder med tett lokk, og oppbevar den kjølig. sausen kan med fordel lages dagen før den skal brukes, da blir alle smakene trukket ut i creme fraichen.

Fyll
til 1 pizza


1/2 dl hvit pizzasaus
30 g jarlsberg
30 g cheddar
50 g steinsopp i skiver
nykvernet sort pepper
frisk timian
1 ss god olivenolje
havsalt

Fordel sausen på pizzaen. Strø på jarlsberg og cheddar. Fordel skiver av steinsoppen, og kvern over litt sort pepper.
Sett pizzaen i forvarmet ovn ved ca 250, og stek den til pizzaen får en gyllen farge.
Ta ut pizzaen, strø over finsnittet timian, og legg på et par spiseskjeer med hvit pizzasaus.
Drypp over litt olivenolje, og strø på litt salt, før du serverer :)



Lykke til!

Frk E.

torsdag 23. februar 2012

Gulrotkake

Utgangspunktet for gulrotkaken er R.O.O.M`s oppskrift pluss litt fra denne. Den ble knallgod (om jeg så skal si det selv...;0)) . Ofte blir en liten kakerest stående igjen i kjøleskapet til den ikke er spiselig lenger og må kastes - men denne gangen forsvant smitt og smule :)

Gulrotkake med hvit sjokolade

  • 3 store egg

  • 2,5 dl nøytral matolje

  • 350 gram sukker

  • 2 ts vaniljesukker

  • 2 ts kanel

  • 1/2 ts muskat

  • 1/2 ss natron

  • 1/2 ss bakepulver

  • 325 gram hvetemel

  • 100 gram hvit sjokolade

  • 400 gram gulrot, revet


  • Sett ovnen på 180 grader. Pisk sammen egg, sukker og olje til massen blir lys. Sikt i hvetemel og de øvrige tørre ingrediensene og bland røren forsiktig sammen. Rør i hakket hvit sjokolade og revet gulerot.

    Jeg brukte en smurt springform (24 cm) og stekte kaken i 1 time 15 min (bruk kakepinne og sjekk kaken med jevne mellomrom fra 50 minutter).

    Ostekrem

    200 gram romtemperert smør
    500 gram melis
    400 gram romtemperert naturell ost

    Rør sammen smør og melis. Pisk inn naturell ost.






















    Jeg fikk lyst til å lage den igjen...men herren i huset har lagt ned et midlertidig forbud..;0)

    Frk I.

    tirsdag 21. februar 2012

    Praha

    I helga hadde jeg laaang-helg, det er luksus! Sammen med ei venninne dro jeg til Praha. Begge hadde vært der tidligere så det ble lite severdigheter, og mer tid til shopping, thai-massasje og lange måltider med god mat og drikke :) Vi bodde på Hotel Lippert i gamlebyen, fra her var veien kort til det meste!

    Kveldstur i gamlebyen:




    Litt turister måtte vi være, så lørdag dro vi til Praha sitt eldste bryggeri, U Fleku, her var det øl og ompa til du dør!!
















    Vi spiste lunsj på restaurant Kampa, maten var god, men servicen var ikke like imponerende.. som dere ser ble det pasta med hummer og sjokoladefondant til dessert :)







    Middag spiste vi på Pasta Fresca, kjempe god mat, og flinke servitører.



    La Spigola er en ganske nyåpnet restaurant med god mat, og engasjert personell som gjerne setter sammen retter utenom den oppsatte menyen. Vi fikk gode skinker og ost til forrett, og hjemmelaget Ravioli til hovedrett, yam!!




















    Plutselig var de late feriedagene over, og hverdagen i gang igjen :)

    Frk E.

    søndag 19. februar 2012

    Tips!

    Glad i norsk mat? Bladet "Mat fra Norge" er fullt av inspirasjon og oppskrifter om nettopp mat fra Norge :) Sjekk også ut nettsiden matfranorge.no



















    Frk I. :0)

    onsdag 15. februar 2012

    Ukens middagsrett

    Det er alltid artig å prøve seg på nye retter, selv med sulten mage etter jobb. Ukens nye rett ble nudelwok med kjøttdeig. Som så ofte før har jeg funnet inspirasjon på trinesmatblogg.no - men har mekket litt på oppskriften ;0)

    Nudelwok med elgkjøttdeig (4 pers)

    500 g elgkjøttdeig (eller vanlig)
    Finhakket koriander
    2 finhakkede fedd hvitløk
    1/2 finhakket rød chili
    Salt og pepper

    Alt blandes i en bolle og stekes med litt olje.

    1 squash i staver
    1 rød paprika i strimler
    1 gul paprika i strimler
    1 pk nudler
    1 vårløk
    3 ss soyasaus

    Grønnsakene stekes raskt i pannen med olje. Kok nudler etter anvisning på pakken. Før servering blandes alt. Ringle over litt soyasaus og strø strimlet vårløk over. Retten falt i smak her i huset!


                                                                          











     Frk I. :)

    onsdag 8. februar 2012

    Suppetid

    I søken etter litt middagsinspirasjon fant jeg oppskrift på "Hot onsdagssuppe" på matprat.no. Jeg har gjort om litt på oppskriften, blant annet byttet ut svinekjøtt med kylling og rød karripasta med gul karripasta. Den ble akkurat passe hot for oss. Ønskes en sterkere variant er det bare å ha i mer karripasta (evnt mindre for en mildere variant..). Suppen smakte ekstra godt etter en tur i lysløypa ;0)

    Hot onsdagssuppe (4 porsjoner)

    400 g kyllingfilet
    1 ts salt
    ½ ts pepper
    2 ss olje til steking

    2 stk gulrot , i skiver
    1 stk løk, delt i biter
    1 boks hermetiske tomater, grovhakket
    1 dl langkornet middagsris
    4 dl kokosmelk
    7 ½ dl grønnsakfond/buljong
    3 ss  gul karripasta
    1 boks hermetiske kikerter

    Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp (unntatt kjøtt og kikerter). Kok i ca 15 min før du kjører suppen med stavmikser.

    Mens suppen koker krydrer og steker du kyllingfileten. Ha kikerter og kylling i suppen før servering. Strø litt frisk koriander på toppen hvis du har.

    Tror det tok 25 min fra vi startet på maten til suppen var klar til å spises - kjapt, sunt, godt og enkelt :)


    Frk I. :)

    søndag 5. februar 2012

    Redesignede nattbord

    I høst lagde jeg et lite innlegg om årets siste loppishelg som resulterte i at blant annet disse ble med hjem:






















    Etter noen timer med pussemaskin (de var veldig godt brukt for å si det sånn...) og malekost ser de nå slik ut:






















    Jeg hadde egentlig tenkt å slå til med noen annet enn hvitt denne gangen...men så ble det litt vrient å finne noen som passet sammen med resten på soverommet, så da ble det hvitt igjen...
    Nå har vi "nye" nattbord som tilsammen kostet 100 kr på loppis. Man må selvsagt plusse på litt egeninnsats, strøm til pussemaskinen, sandpapir, en skvett maling (rester...) og nye knotter fra Kremmerhuset til 29 kr stk, men en rimelig (og miljøvennlig..) løsning ble det uansett :0)


    Frk I. :)

    torsdag 2. februar 2012

    Å du deilige vinter!!

    Vinteren viste seg virkelig fra sin beste side på Skei sist søndag. - 12 grader, strålende sol, masse deilig snø og nyprepparerte skiløyper.





































    Bildene er tatt med Iphone og kalde fingre så kvaliteten er ikke den beste - men poenget kommer frem ;0)

    Det smakte godt med varm blåbærsuppe halvveis. Takk for turen Anita :)

    Frk I. :)